Škotiškas Dundee keksas

Artėjant gruodžiui, mintys įkyriai ima suktis apie kalėdinius meduolius, kuriuos reikia kepti iš anksto. Tinklaraščiuose matosi daug Stollen pyrago receptų. O mano žvilgsnį patraukė škotiškas Dundee keksas-pyragas (kaip pavadinsi – nepagadinsi), kuris kaip ir Stollen kepamas su dideliu kiekiu džiovintų vaisių ir taip pat turi subręsti iki Kalėdų. Idėją pastebėjau Вкусный блог, paskui ieškojau įvairių šio kekso variantų ir, kaip angliškai rašančiuose tinklaraščiuose mėgsta sakyt, adaptavau savaip.

keksas_dundee

Kepiau 21 cm skersmens apvalioje atsegamoje kepimo formoje. Toliau pateikiamas produktų kiekis tinka kepti 21-23 cm skersmens formoje, o skliausteliuose – 18-20 cm skersmens formai.

Keksui reikia:

  • 200 g minkšto sviesto (150 g)
  • 180 g rudojo cukraus (150 g)
  • 4 kiaušinių (3)
  • 250 g miltų (225 g)
  • 50 g maltų migdolų (du šaukštai)
  • 1 a.š. kepimo miltelių (1 nubrauktas a.š.)
  • 60 ml romo (40 ml)
  • 500 g džiovintų uogų, vaisių, cukatų (400 g)
  • 60 g luptų migdolų (40 g)

Glajui:

  • pora šaukštų pieno (šaukštas)
  • pora šaukštų cukraus (šaukštas)

Pirmiausia pasiruošiame džiovintus vaisius (naudojau įvairių rūšių razinas, vyšnias ir spanguoles). Cukatų nedėjau. Įvairiuose recepto variantuose nurodoma, kad reikia tarkuotų citrinos ir apelsino žievelių, bet aš nedėjau. Taigi džiovintas uogas gerai nuplaunam, nusausinam ir supjaustom smulkiau. Tada užpilam romo ir paliekam, kad išmirktų nemažiau poros valandų. Retsykiais pamaišom.

Kol uogos/vaisiai mirksta, paruošiam kepimo formą. Dugną ir šonus išklojam kepimo popieriumi. Kraštuose popierių paliekam aukščiau iškilusį, kad šiek tiek apsaugotų nuo karščio ir viršus paskui neapdegtų.

keksas-dundee

Ruošiam tešlą. Minkštą sviestą išsukam su ruduoju cukrumi. Paplakam mikseriu kokias 2 min. Po vieną įmušam kiaušinius ir po kiekvieno kiaušinio gerai išplakame mikseriu. Prasijotus miltus sumaišom su kepimo milteliais ir maltais migdolais. Supilam į sviesto-kiaušinių plakinį ir mediniu šaukštu išmaišome.

Belaukiant kol išmirks vaisiai, pasiruošiame migdolus. Užplikome juos verdančiu vandeniu ir palaikome kokias 5 min., kad luobelės lengvai atsiklijuotų. Nulupam luobeles, nusausinam migdolus ir leidžiam apdžiūti.

Iki 160 °C įkaitiname orkaitę.

Kai džiovinti vaisiai/uogos jau sugeria visą romą, suberiame juos į tešlą ir gerai išmaišome. Tešlą sukrečiame į kepimo popieriumi padengtą formą, vienodai paskleidžiame. Kepimo popieriaus kraštai turi būti aukštoki, tad juos užlankstome, lyg kokį stogelį virš kekso. Ir šauname į vidurinę įkaitusios orkaitės lentyną.

Po 45 min. kepimo ištraukiam keksą, atidengiam viršunėlę iš kepimo popieriaus ir ant viršaus gražiai, vos vos paspaudžiant, išdėliojame nuluptus migdolus. Ir vėl į orkaitę. Sumažinam karštį iki 150 °C ir kepame maždaug 50 min.

Paisruošiame glajų. Į pieną supilame cukrų ir gerai išmaišome, kol šiek tiek ištirps.

Po 50 min. ištraukiam keksą ir aptepam pieno-cukraus glajumi. Dar 10-15 min. dedam keksą į orkaitę, kad glajus „užsitvirtintų” ant migdolų ir imtų žvilgėti iškepus.

Po tų keliolikos minučių išimame keksą, patikrinam mediniu smeigtuku dėl visa ko ;) ir leidžiam kepiniui atvėsti kepimo formoje. Paskui išimame iš formos ir paliekame visiškai atvėsti ant grotelių (aš laikiau per naktį). O dabar jau galima keksą suvynioti į kelis sluoksnius maistinės plėvelės ir, iš kur nors pasisėmus kantrybės ir valios, laukti Kalėdų, kad galėtume pagaliau paragauti. Skanaus! :)

keksas-dundee

P.S. Po Kalėdų jau galiu pasidalinti įspūdžiais apie šį keksą. Mums jis labai patiko! Net ir po šešių savaičių nuo pagaminimo nė trupučio nepasikeitė, išliko trapus, minkštas ir skanus. Būtų ir žymiai ilgiau išsilaikęs, bet, nors ir labai taupydami po gabaliuką, kad ilgiau užtektų, suvalgėm ir geru žodžiu minim… Drąsiai rekomenduoju išsikepti jį švenčių proga.